Pretkonferencijski dan

Pretkonferencijski dan:
Rano učenje jezika u Hrvatskoj ‒ dvadeset godina poslije
Zagreb, 15. veljače 2024.

U školskoj godini 2023./24. obilježavamo dvadesetu obljetnicu uvođenja obveznog učenja stranog jezika od prvog razreda osnovne škole.

Tim povodom Filozofski fakultet u Zagrebu i Hrvatsko filološko društvo organiziraju međunarodnu konferenciju na temu ranog učenja jezika u formalnom kontekstu koja će se održati od 15. do 17. veljače 2024. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Pretkonferencijski dan (15. veljače)  pod nazivom Rano učenje jezika u Hrvatskoj – dvadeset godina poslije posvećen je isključivo učenju i poučavanju jezika u Hrvatskoj  i namijenjen je ponajprije praktičarima, prije svega učiteljima stranih jezika u školama i odgajateljima u vrtićima na stranim jezicima, ali i svima onima koji su kao dionici odgojno-obrazovnog sustava uključeni u rano učenje stranih jezika te hrvatskoga kao inoga jezika.

Pozivamo vas da podijelite s nama svoja iskustva i primjere dobre prakse, bilo da je riječ o vašim iskustvima u radu međunarodnih (eTwinning, Erasmus+ …), nacionalnih ili  institucijskih projekata, o akcijskim istraživanjima koje provodite  ili jednostavno o svakodnevnim izazovima rada s djecom predškolske i rane školske dobi, koji se slijedom događanja u Hrvatskoj i svijetu neprestano mijenjaju (npr. napredak u tehnologiji, stvarna višejezičnost i jezična politika u promicanju višejezičnosti, izražena migracija stanovništva, rat u Ukrajini i drugo).

Cilj je konferencije razmijeniti iskustva i izazove u učenju i poučavanju različitih jezika u ranoj dobi i potaknuti užu suradnju između sustručnjaka i svih dionika uključenih u jezični razvoj  u ranoj dobi u formalnom obrazovanju u Hrvatskoj.  Poseban naglasak želimo staviti i na iskustva i izazove učenja i poučavanja više jezika u ranoj dobi.

U programu  pretkonferencijskog dana, osim individualnih izlaganja bit će  organiziran okrugli stol s pozvanim izlagačima i sudjelovanjem publike u kojem ćemo se osvrnuti na postignuća i izazove u učenju i poučavanju različitih jezika u ranoj dobi; materinskog i drugih jezika koji se poučavaju u različitim modelima obrazovanja te u različitim sredinama u Hrvatskoj.

Radni jezik pretkonferencijskog dana je hrvatski. Pozivamo vas da nam pošaljete sažetke za svoja  petnaestominutna izlaganja ili da se kao slušač prijavite za sudjelovanje u pretkonferencijskom danu.
Sve važne informacije o konferenciji možete naći na sljedećoj poveznici: http://uzrt.ffzg.unizg.hr/?page_id=312

Veselimo se vašoj prijavi, razmjeni iskustava i ugodnom druženju!

Organizacijski odbor:
Branka Barčot
Lidija Cvikić
Ana Ćavar
Nives Kovačić
Mirela Landsman Vinković
Stela Letica Krevelj
Sara Profeta